Lærling Jonas Loretzen

Livet på InfoCare
Uratarinoita
Livet hos InfoCare
Life in InfoCare
Livet hos InfoCare

Møt Jonas Loretzen, han er ferdig med først elektro VG1 og dataelektronikk VG2 og VG3, og er nå i gang med sin lærlingetid hos InfoCare i Sarpsborg.

Vi har tatt en prat med Jonas og spurte han hvordan han synes overgangen mellom skole og jobb har vært.

Overgangen mellom skole og lærlingetid har gått greit for meg. Jeg lærer bedre av praksis enn å sitte ved pulten å lese. Dette er min første ordentlige jobb, så noen ganger kan det være litt hardt å stå opp om morningen, men det går for det meste greit. En annen forskjell er jo at i jobb er det læremål jeg forholder meg til så skoleplaner er lagt på hylla, inntil videre.

Jonas startet faktisk sin karriere i InfoCare med sommerjobb, som sjåfør for å bistå tekniker, og hadde allerede et lite innblikk i hvordan jobben var før han startet. Han sier selv at han ble tatt veldig godt i mot, som også har gjort at overgangen til læringejobben har vært enkel. Om jeg lurer på noe, så kan jeg ringe hvem som helst, og om de ikke har svaret så får jeg hjelp til å kontakte riktig person.

Hvordan ser dagene dine ut?

Hver dag starter med et halvtimes morgenmøte kl.8, hvor vi ser på hvordan gårsdagen eller forrige uke har gått og snakker om dagens arbeidsoppgaver.

Jeg jobber mest med PCer, rutinen min er å forberede utstyr til jobbene, kontakte kunde og avtaler oppmøte, reiser ut og fikser PCen deres og når jobben er gjort reiser jeg videre. Som regel tar jeg 4 slike jobber om dagen, litt avhengig av hvor kompliserte de er og hvor langt jeg må reise. På slutten av dagen har man tid til kompetanseutvikling og å jobbe spesifikt med læringsmålene.

Hva syns du om oppfølgingen du har fått foreløpig, siden du begynte?

Det er en veldig bra og konkret oppfølgningsplan for oss lærlinger, som innbærer innlevering av oppgave hver måned, Jeg må også utarbeide rapport for arbeidet jeg har gjort de siste to ukene, som går ut på å skrive en full rapport på et større arbeidsoppdrag, da inkludert alt fra forberedelsesarbeid, sikkerhet og HMS helt til hvordan jobben fullføres og lukkes.

Når det kommer til det sosiale miljøet synes Jonas det er veldig bra. Vi kan ha diskusjoner uten å krangle og jeg har aldri hatt problem med å passe inn. Hvis jeg skal si noe jeg savner, kunne det vært fint om det kom inn flere lærlinger, så vi fikk et enda større miljø.

Når det gjelder den faglige utviklingen, blir jeg bare flinkere og flinkere i å mestre hvordan jeg jobber med maskinene.

Jeg merker det er mye lettere for meg å forstå hvor feilen ligger med PCene og hva jeg skal gjøre for å reparere dem, enn da jeg først begynte her. Når det gjelder områder jeg ønsker å spesialisere meg er planen å bli PC-tekniker, men i forhold til spesialisering så har jeg ikke helt bestemt meg enda. Jeg ønsker å skaffe meg fagbrev og bygge opp erfaringen min nå først, så ønsker jeg etterhver å bygge noe eget. Men det er viktig for meg å bygge opp denne kunnskapen og jobberfaringen for å ha i grunn, så jeg har noe jeg kan falle tilbake på.