Mitä tehdä, kun teknologia lakkaa toimimasta?

InfoCare -
24.11.2021

Teknologia on hivuttautunut osaksi arkeamme. Lähes kaikilla aloilla on käytössään kriittistä teknologiaa, mutta sen olemassaolon huomaa oikeastaan vasta silloin, kun asiat eivät toimi, kuten niiden pitäisi. Miten teknologian häiriötilanteissa kannattaa toimia ja kuinka niitä voidaan minimoida?

Maksupäätteet, liikennevalot ja bensa-asemat eivät toimisi ilman sitä. Se vaikuttaa niin terveydenhuollon piirissä, liiketoiminnassa, turvallisuusalalla, kuin maanpuolustuksessa. Lähes kaikilla aloilla, joissa palvellaan suoraan ihmisiä, on joissain muodoissa käytössään kriittistä teknologiaa.


Teknologioiden taustalla on usein joukko osaavia asiantuntijoita, jotka varmistavat, että tilapäiset häiriöt eivät vaaranna liiketoimintaa tai ihmisten turvallisuutta. Tyypillisesti niitä käyttävät kuitenkin kuluttajat ja yritykset, joilla ei ole tarvittavaa syväosaamista monimutkaisten teknologioiden korjaamisesta vikatilanteissa. Kuinka sitten kannattaa toimia, kun teknologia lakkaa toimimasta? Kokosimme alle yksinkertaiset ohjeet.

Älä käytä viallista laitetta

Mikäli huomaat, että teknologia tai laite lakkaa toimimasta, älä yritä korjata vikaa omin päin. Luota teknologiapalveluntarjoajan asiantuntemukseen ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Älä käytä laitetta enää vian havaitsemisen jälkeen.

InfoCare hoitaa tavanomaisten laiterikkojen lisäksi myös asiakkaiden kolmansien osapuolien ohjausta, esimerkiksi ohjelmisto- ja tietoturvahäiriöihin liittyvissä asioissa, jossa InfoCaren rooli on varmistaa asioiden nopea eteneminen sekä eri osapuolten pitäminen ajan tasalla. ”Seuraamme tilanteen kehittymistä ja tiedotamme muita palveluntarjoajia sekä asiakasta tilanteesta ja vältämme näin mahdolliset liiketoiminnalliset riskit. Tällöin asiakas saa luotettavasti saman palvelun yhden luukun alta”, InfoCaren myynti- ja sopimuskoordinaattori Henri Gornischeff vahvistaa.

Ota yhteyttä tekniseen tukeen

Asiakkaan ensimmäinen kontaktipiste on Service Desk. Kun asiakas ottaa yhteyttä tukeen, ensin selvitetään, onko vika korjattavissa etäyhteydellä. Mikäli kyseessä on laiterikko, työpyyntö välitetään kenttähuollon puolelle, joka käy korjaamassa vian. InfoCarella sekä Service Desk että kenttähuolto löytyy saman katon alta, jolloin väliin ei tarvita kolmansia osapuolia. Varaosia pystytään vaihtamaan ja diagnosoimaan paikan päällä heti ensimmäisestä kontaktista lähtien.

InfoCarella on tarkat sisäiset prosessit siitä, kehen kaikkiin ollaan yhteydessä, kun häiriötilanteeseen liittyy esimerkiksi henkilöitä tai se vaarantaa merkittävällä tavalla liiketoiminnan. Tällöin on kriittistä, että asiakas pääsee tuen piiriin 24/7, vuoden jokaisena päivänä.

Vaihda laitetta tai ota kahdennus käyttöön

Kriittiset laitteet on usein kahdennettu ja niissä olevat tiedostot varmuuskopioitu häiriötilanteiden varalta. Kun laite lakkaa toimimasta, sen tilalle saadaan nopeasti varalaite tai katkenneen yhteyden tilalle varayhteys. Näin saadaan hieman lisäaikaa, kunnes päälaite saadaan takaisin toimintakuntoon.

InfoCarella on neljän tunnin vasteaika, jonka sisällä asiakkaalle käydään vaihtamassa uusi laite vanhan tilalle. Varalaitteita säilytetään 25 eri logistiikkakeskuksessa ympäri Suomea. Toki kaupoissa on usein useampi maksupääte ja kassa, jolloin yhden hajoaminen ei rampauta koko liiketoimintaa, mutta esimerkiksi joulusesonkiaika on kriittinen, koska silloin liikkeellä on usein kaikki kassat jo valmiiksi käytössään, ja yhdenkin kassan toimimattomuus vaikuttaa asiakaskokemukseen.

Minimoi tulevat häiriötilanteet

Kun laitteet ovat kovassa käytössä, on tärkeää, että niiden käyttöä seurataan säännöllisesti. InfoCaren asiakkaat saavat teknologian etätuen piiriin, jolloin häiriötilanteita on mahdollista välttää jo ennakkoon. Etäseurannan avulla voidaan nähdä, mikäli laitteen muistiresurssit ovat täyttymässä tai mittarit alkavat syystä tai toisesta näyttämään punaista.

”Teknologiatuen hankkiminen ei ole ilmaista, mutta se on huomattavasti halvempaa, kuin myynnin keskeyttäminen.”

Kun laitteiden hallinta on tuen piirissä, pystytään tutkimaan ja tekemään ennakoivaa huoltoa. Laitteita käydään säännöllisesti läpi, tarkistetaan, että kytkennät ovat kunnossa, niitä puhdistetaan ja jopa imuroidaan. Joskus syy saattaa yksinkertaisesti olla siinä, että laitteen sisällä on pölyä. Jos laite on kytköksissä maksuliikenteeseen, vaikutus näkyy välittömästi liiketoiminnassa. ”Teknologiatuen hankkiminen ei ole ilmaista, mutta se on huomattavasti halvempaa, kuin myynnin keskeyttäminen”, Gornischeff summaa.

InfoCare Group on Pohjoismaiden suurin itsenäinen laite- ja merkkiriippumaton tietotekniikan palveluntarjoaja. Vahvan osaamisen ja palveluiden skaalautuvuuden ansiosta asiakkaitamme ovat yhtä sujuvasti tuhansien työntekijöiden organisaatiot, kuin pienemmätkin yritykset. Meillä on yli 160 huoltopistettä ja 900 työntekijää Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Teemme yritysasiakkaillemme yli 3000 palvelutoimitusta päivittäin. Tavoitteenamme on tarjota tehokkain palveluratkaisu ja ratkaista teknologisia haasteita ammattimaisesti.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Pete Brusi, Toimitusjohtaja, InfoCare Oy
puh: 040 5869 320

Jori Sistonen, Palveluliiketoiminnan johtaja, InfoCare Oy
puh: 050 3161 093

Last ned fil

Download file

Nedladdning fil

Download filen

Lataa tiedosto